Tja wat moet ik hier nu neerzetten? Het ontwikkelen van activiteiten die geld opleveren is niet mijn expertise. Ik ben specialist in het creëren van een gedrags- en cultuurverandering op de werkvloer.
Maar wat ik de afgelopen jaren heb gezien is dat al mijn klanten naast omzet uit de Zorg voor mensen met een beperking ook altijd nevenactiviteiten ontwikkelen die geld genereren. En ik zie ook dat ze daarmee bekendheid creëren in hun omgeving.
Daarnaast is het voor je ondernemersvaardigheden ook belangrijk dat je nevenactiviteiten ontwikkelt. Want dít is het pad van de echte zorgondernemer. Hier word je magisch aantrekkelijk voor de mensen buiten je doelgroep.
Bovendien maakt het je veel minder kwetsbaar. Als je alleen inkomsten krijgt vanuit de Wet Langdurige Zorg, De Zorgverzekeringswet, de Jeugdwet of de Wet Maatschappelijke Ondersteuning ben je eigenlijk een soort van in loondienst bij jezelf. En dat is nu net waar zorgondernemerschap niet over gaat.
Hoewel ik nooit wordt binnengehaald om te helpen bij het ontwikkelen van deze nevenactiviteiten word ik er als ik in huis ben vroeg of laat altijd bij betrokken. Omdat samenwerking nu eenmaal altijd samengaat met wrijving en gedoe. En zelfs conflicten.
Ik zie grote zorgboerderijen met horeca en manege. Ik zie kleinschalige zorgconcepten met winkel, kas en moestuin. Ik zie grote zorgondernemingen waar men aan houtbewerking en tuinonderhoud doet. Kleine zorgbedrijven waar men een koffieschenkerij heeft en zalen verhuurt. Ik zie zorghuizen waar men een karper-visvijver exploiteert. Dagbestedingen waar kerstpakketten, ontbijtjes en lunches worden gemaakt. Of waar kinderfeestjes worden georganiseerd. Deze activiteiten geven je altijd zichtbaarheid in de buurt waarin je werkt. En dat is belangrijk. Zorg daarom altijd dat je iets te koop aanbiedt. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is mogelijk. Maar dan moet je wel in actie komen.